Welcome to Our Website

Hrant Dink Davası’nda mütalaa: 8 sanığa, 2’şer kez müebbet talebi

İSTANBUL – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesine ilişkin aralarında üst düzey kamu görevlilerinin yargılandığı ve Yargıtay’ın 14 sanık yönünden bozduğu davada bugün mütalaa açıklandı. Savcılık, 11 sanık hakkında ‘Anayasayı ihlal’ ve ‘kasten öldürme’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 30’ar yıla kadar değişen oranlarda hapis cezaları talep ederken, 3 sanığın ise beraatını istedi.

İstanbul Çağlayan 14’ncü Ağır Ceza Mahkemesinde dördüncüsü görülen duruşma, 40 dakika gecikmeli olara saat 10.40’ta başladı. Tutuklu yargılanan Trabzon İl Jandarma Komutanlığı istihbarat görevlileri Okan Şimşek, Veysel Şahin ve Gazi Günay duruşmaya getirildi.

Sanıkların hazır olmasının ardından iddia makamı ve mahkeme heyeti salona girdi. Duruşma, heyetin savcıdan mütalaasını sunmasını isteyerek başladı. Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

8 SANIK HAKKINDA İKİŞER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Esasa ilişkin mütalaasını açıklayan savcı, Veysal Şahin, Osman Gülbel, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Mehmet Ayhan, Hasan Durmuşoğlu, Gazi Günay ve Ali Öz, hakkında ‘tasarlayarak kasten öldürme’ ve ‘Anayasayı ihlal’ suçlarından ayrı ayrı 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

3 SANIĞA KASTEN ÖLDÜRME VE YARDIMDAN CEZA TALEBİ

Savcı, sanık Muharrem Demirkale hakkında da ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet istedi. Mütalaada, sanık Bekir Yokuş hakkında, ‘tasarlayarak kasten öldürmeye yardım’ ve ‘Anayasayı ihlal’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 22,5 yıldan 30 yıla kadar hapis talep edildi. Sanık Yavuz Karakaya hakkında ise ‘tasarlayarak kasten öldürmeye yardım’ suçundan 22,5 yıldan 30 yıla kadar hapis istendi

3 SANIK İÇİN BERAAT TALEP EDİLDİ

Savcı, sanıklar Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç hakkında ise mahkumiyetlerine ‘yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden’ beraatlerine karar verilmesini istedi

‘UTANÇ DUYUYORUM’

Mütalaaya karşı savunma yapan Veysel Şahin, “İşlemediğim bir suçtan dolayı tutuklu olmaktan, kendim adına, sizin adınıza, ailem adına, devletim adına utanç duyuyorum. İstenen cezaya bakıyorum akıl, mantık almıyor. Ben bir uzman çavuş olarak aldığım bilgiyi paylaştım. Hiçbirini tanımıyorum. Emniyetten tanıdığım yok, İstanbul jandarmadan tanıdığım yok. Hiçbiriyle HTS kayıtlarım uyuşmuyor. Ben sizden adalet bekliyorum” dedi.

‘ÖLDÜRMEK İSTİYORSANIZ ÖLDÜRÜN’

Mütalaaya karşı savunması sorulan Okan Şimşek şunları söyledi: ”Beni İstanbul’da görevlendiren Şube Müdürü Metin Yıldız. Ama kendisi beraat ediyor. Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin bilgileri ona verdim. Benim verdiğim bilgiyle Metin Yıldız görevini yapmış oluyor. Ama ben görevimi yapmamış oluyorum. Verin cezayı. Hatta öldürmek istiyorsanız öldürün.”

Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanıklar ile avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre veren mahkeme, duruşmayı 16-17 Temmuz’a erteledi.

Ne olmuştu?

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 26 Mart 2021’de Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu, 13’ü firari 78 sanığın yargılandığı davayı karara bağlamıştı.

Mahkeme, aralarında dönemin kamu görevlileri tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 26 sanığı 3 yıl 4 ay ila ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırırken, aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da bulunduğu 39 sanık hakkında düşme ve beraat ile ret kararı vermişti.

Mahkeme heyeti ayrıca, haklarında yakalama kararı bulunan Fetullah Gülen, Ekrem Dumanlı ve Zekeriya Öz’ün de aralarında bulunduğu 13 firari sanığın dosyasını ayırmıştı. Haklarında ceza verilen sanıklar ile cezaların yetersiz olduğunu öne süren Dink ailesi avukatları karara itiraz etmiş, dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nce ele alınmıştı.

Daire, 5 Mayıs 2022’de, sanıklar, avukatları ve müdahillerin yaptığı istinaf başvurularını incelemiş, yerel mahkemenin kararını usul ve yasaya uygun bulmuştu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 62 sanık yönünden temyiz incelemesi yaptığı dosyaya ilişkin kararını 21 Haziran’da açıklamıştı. Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’e “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapisleri onayan Daire, diğer sanıklar hakkındaki “tasarlayarak kasten öldürme”, “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım”, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “silahlı terör örgütüne yardım” suçlarından verilen mahkumiyetlerin bazılarını onarken bazı sanıklar hakkında verilen cezaları ise az bularak bozmuştu.

Daire bu kapsamda bozma hükmü kurduğu sanıklar eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç yönünden dosyayı yerel mahkemesine göndermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir